De overheid gaat bedrijven die veel energie gebruiken, zoals die in de chemiesector en staalindustrie, compenseren voor hun "hoge" energierekening.

Het ministerie van Economische Zaken zegt de maatregel te nemen om oneerlijke concurrentie met buurlanden te voorkomen.

De tegemoetkoming kost de overheid vanaf 2014 jaarlijks maximaal 78 miljoen euro, afhankelijk van het aantal bedrijven dat een beroep doet op de regeling.

'In de landen om ons heen krijgen grootverbruikers ook compensatie",' zegt minister Kamp van Economische Zaken (EZ). “Dankzij deze maatregel kunnen Nederlandse bedrijven blijven concurreren met het buitenland.” Dat zorgt volgens hem voor behoud van werkgelegenheid.

In alle landen van de Europese Unie betalen bedrijven die veel energie verbruiken via hun elektriciteitsrekening voor zogeheten emissierechten. Duitsland, Engeland, België en Noorwegen compenseren bedrijven vanaf 2014 voor deze kosten.

Eerder deze maand werd bekend dat alumuniumsmelter Aldel een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro van het Rijk en van de provincie Groningen kreeg. Het zit in de problemen doordat het bedrijf meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Zo'n 30 Nederlandse grootverbruikers van elektriciteit betalen gezamenlijk jaarlijks bijna een half miljard euro meer voor stroom dan hun concurrenten in Duitsland, berekende de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) deze week.