Aantal bedrijfsopheffingen daalt licht

In de eerste helft van dit jaar zijn er 6 procent minder bedrijven opgeheven dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Dit is een mogelijk teken van economisch herstel, maar het aantal opheffingen ligt nog altijd op een hoog niveau, stelt het economisch bureau van ING donderdag.

Vooral in de landbouw (min 16 procent) en in de zorgsector (min 12 procent) gingen er minder bedrijven dicht. In totaal werden er van januari tot en met juni dit jaar bijna 80.000 bedrijven uitgeschreven uit het Handelsregister. Circa 8 procent van deze opheffingen was het gevolg van een faillissement.

In de eerste zes maanden van 2008 bedroeg het aantal bedrijfsopheffingen in Nederland nog geen 43.000 stuks.

Uitdagende tijden

Met name voor bedrijven die na jaren van economische tegenwind onvoldoende vet op de botten over hebben, zijn het momenteel uitdagende tijden.

Daarnaast komen er steeds meer babyboomers die hun bedrijf van de hand willen doen. Indien opvolging ontbreekt of er geen kopers worden gevonden, moeten ondernemers hun bedrijf in veel gevallen sluiten.

Eén op de vijf bedrijven die in de eerste helft van dit jaar zijn gesloten, was niet ouder dan een jaar, stelt ING. In 2008 lag dit percentage nog op 27 procent. Vergeleken met vijf jaar terug gaan er nu meer bedrijven dicht die al een paar jaar of soms zelfs langer dan twintig jaar bestaan.

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie