De omstandigheden voor ondernemers in Nederland zijn afgelopen jaar verbeterd. Dat concludeert de Wereldbank in zijn jaarlijkse rapport Doing Business, dat dinsdag werd gepubliceerd.

De Wereldbank wijst erop dat het afgelopen jaar in Nederland makkelijker is geworden om een onderneming op te starten.

Daarnaast werden vastgoedtransacties inzichtelijker gemaakt. Daardoor steeg Nederland van de 31e naar de 28e plaats op de jaarlijkse ranglijst waarop landen worden gerangschikt naar het gemak van zakendoen. Daarbij haalde Nederland Portugal, Oostenrijk en Zwitserland in.

Singapore werd ook dit jaar door de Wereldbank uitgeroepen als het land met het vriendelijkste klimaat voor ondernemers. Net als vorig jaar wordt de top 5 verder gevormd door Hongkong, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Denemarken.

De Centraal Afrikaanse Republiek deed zijn laatste plaats dit jaar over aan Tsjaad.

Meeste hervormingen

Oekraïne (112e op de ranglijst), Rwanda (32e) en Rusland (92e) hebben volgens de Wereldbank tussen juni 2012 en juni dit jaar de meeste hervormingen doorgevoerd om het ondernemingsklimaat te hervormen. In totaal zagen de onderzoekers verbeteringen in 114 landen. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder.

De Wereldbank meet op basis van tien indicatoren onder meer hoe makkelijk het is een onderneming op te richten en hoe open een land is voor internationale concurrentie. Daarnaast wordt gekeken naar belastingregels en faillissementswetgeving.

Armoedebestrijding

Van de twintig landen die sinds 2009 hun regels het meest hebben verbeterd, vond de Wereldbank er negen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Wereldbankpresident Jim Yong Kim benadrukte in dat verband het belang van een gunstig ondernemingsklimaat voor economische groei en armoedebestrijding.

''In een economie met goede regels worden bedrijven beter in staat gesteld om banen te creëren, een stap in de richting om armoede de wereld uit te helpen'', stelde hij.

Lees meer over ondernemen op NUzakelijk.nl