TNT Express houdt last van de moeilijke marktomstandigheden in Europa. Het koeriersbedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet verder dalen en de winst uit de bedrijfsvoering zo goed als verdampen.

TNT Express meldde maandag een omzet van 1,6 miljard euro over het derde kwartaal. Dat was 6,6 procent minder dan een jaar eerder. De winst uit de normale bedrijfsvoering kelderde met ruim 85 procent tot 9 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 6 miljoen euro, tegen 8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2012.

De winstdaling kwam onder meer door negatieve wisselkoerseffecten en kosten voor de reorganisatie van het bedrijf. Voor die operatie werd afgelopen kwartaal een voorziening van 38 miljoen euro geboekt.

TNT verwacht dat de moeilijke omstandigheden in Europa voorlopig aanhouden, maar dat de reorganisatie de resultaten uiteindelijk vooruit zal helpen.

Omzet

Het bedrijf zag de omzet vorig kwartaal in alle regio's dalen. Daarbij ging de operationele winst in Europa met bijna 90 procent omlaag, tot 5 miljoen euro, en ontstond in Azië een verlies van 1 miljoen euro. Dit kwam door hogere lonen en een duidelijke afname van het gewicht van de pakketten die werden verstuurd.

TNT wist afgelopen kwartaal 10 miljoen euro te besparen en verwacht dat dit bedrag over heel 2013 oploopt tot 30 miljoen euro. Het bedrijf hield vast aan de verwachting dat in 2015 voor 220 miljoen euro aan besparingen zal worden gerealiseerd.

Onderdelen

In het kader van dit programma worden ook diverse onderdelen verkocht. TNT verwacht de eerder gemelde verkoop van de Chinese activiteiten dit jaar af te ronden.

De geplande verkoop van de Braziliaanse tak loopt nog, aldus TNT. Dat geldt ook voor de verkoop van vliegtuigen, maar de vraag in die markt blijft voorlopig zwak.