Het voorstel van de Europese Commissie voor een simpelere btw-aangifte voor bedrijven is teleurstellend. Dat zegt een woordvoerder namens VNO-NCW en MKB-Nederland donderdag.

Eurocommissaris Algirdas Semeta (belastingen) presenteerde woensdag het voorstel om één standaardformulier te maken voor alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Volgens de commissie kan dat bedrijven jaarlijks vijftien miljard euro aan besparingen opleveren.

De Nederlandse ondernemersorganisaties vinden het teleurstellend dat er is gekozen voor een modelaangifte waarbij lidstaten naast vijf verplichte gegevensvakken nog steeds een groot aantal andere vakken mogen toevoegen. Het btw-formulier van lidstaten mag in het voorstel maximaal 26 vakken beslaan.

"Gevolg is dat er nog steeds grote verschillen tussen de lidstaten zullen zijn", zegt een woordvoerder. "Van een echte standaardaangifte is geen sprake."

De woordvoerder van de belangengroepen spreekt van een gemiste kans. "We willen een eenvoudig model met een beperkt aantal boxen gericht op juiste vaststelling van te betalen of terug te ontvangen btw." Het huidige Nederlandse formulier is samen met het Britse het beste voorbeeld, zegt hij.