Arriva, Veolia en Syntus willen vanaf 2015 het busvervoer in Noord-Brabant gaan verzorgen. De drie bedrijven hebben woensdag een bod ingediend, maakte de provincie bekend. 

De provincie wil de aanbiedingen nog dit jaar beoordelen om de opdracht te kunnen gunnen.

Veolia en Arriva hebben ingeschreven voor allebei de concessies, Oost- én West-Brabant. Syntus alleen voor Oost-Brabant.Veolia rijdt nu al in West-Brabant, Arriva rijdt nu in Oost-Brabant.

Vervoersbedrijf Qbuzz was ook geïnteresseerd, maar heeft niet ingeschreven omdat de risico's te groot zijn, legde directeur Leon Struijk woensdag desgevraagd uit.

Risico

De provincie legt het financiële risico van afschaffing van de ov-studentenkaart volledig bij de vervoerder, meent Struijk.

Eerder klaagde Veolia daar ook al over. Qbuzz wil dat risico niet aanvaarden uit vrees voor het voortbestaan van het bedrijf, aldus de directeur. Hij vindt dat de provincie zichzelf tekortdoet omdat er ten minste één kandidaat is afgehaakt.

De provincie is 'niet ontevreden' over het aantal inschrijvingen, laat een woordvoerster weten in een reactie.

Brabant staat bekend als een grote opdracht voor busbedrijven. De provincie heeft per jaar ongeveer 59 miljoen euro beschikbaar voor het busvervoer.