'Recordaantal winkels failliet'

De afgelopen tien maanden zijn meer winkels failliet gegaan dan in heel 2012. Dat blijkt uit onderzoek van kredietbeoordelaar Graydon.

Als de trend doorzet, wordt 2013 een recordjaar met 937 faillissementen in de winkelbranche, zo meldt Trouw.

Volgens het onderzoek van de kredietbeoordelaar zijn vooral kleine winkeliers de dupe van de aanhoudende trend. Kaaswinkels, slagers en bakkers kunnen niet concurreren tegen grote ketens.

Boek- en muziekwinkels, eroticawinkels en kledingverkopers hebben last van de handel via internet. In de toekomst zullen ook drogisterijen hier last van krijgen, zo meent Graydon.

Kookwinkels

In 2012, toen nog het recordjaar, waren er 749 faillissementen. Twaalf jaar eerder, in 2000, was dit aantal nog 36 over het hele jaar.

Winkeladviseur Hans Eysink Smeets vertelt aan de krant dat niet alle winkeliers hoeven te vrezen voor hun toekomst. Zo openen er de laatste tien jaar steeds meer kookwinkels hun deuren, profiteren restaurants van de mogelijkheden van thuis bezorgen en zijn er meer rijwielhandels gestart.

Niet beter

Economen van de Abn Amro vertellen aan Trouw dat belangrijke factoren die de winkelbranche beïnvloeden, zoals koopbereidheid en werkloosheid, doen vermoeden dat de situatie nog niet zal verbeteren in 2014.

De bank verwacht dat winkeliers hun verkoop met vier procent zullen zien dalen in 2014, terwijl de online winkels kunnen rekenen op een stijging van de verkoop met negen procent.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie