Bedrijven luiden noodklok over hogere waterbelasting

Bedrijven die zwaar leunen op het gebruik van water gaan door het begrotingsakkoord gezamenlijk zeker 100 miljoen euro extra betalen door de geplande verdubbeling van de belasting op leidingwater (BOL).

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de belangenvereniging voor de zakelijke energie- en watergebruiker VEMW. Een bedrijf dat veel leidingwater gebruikt, gaat jaarlijks meer dan 1 miljoen euro extra betalen voor water. 

Ook het maximumverbruik waarover deze belasting wordt geheven, wordt geschrapt. Die grens ligt nu nog bij 300 kubieke meter per jaar.

VEMW roept de Tweede Kamer op om de beoogde lastenverzwaring terug te draaien of aan te passen. De vereniging vreest aantasting van het vestigingsklimaat en verlies van banen. 

Bedrijven die door de nieuwe regeling worden geraakt, zijn onder meer Dupon, Sabic, Shell, Cargill, DSM Food, Heineken, USG, Nutricia, Tata en FrieslandCampina.

"Dit raakt alle bedrijven die als grootverbruikers van leidingwater te boek staan", zegt VEMW-directeur Roy Tummers in een toelichting. "Dat zijn er alleen al in Noord-Brabant zo'n honderdvijftig en in Zuidwest-Nederland gaat het om nog eens honderden bedrijven." Grootverbruikers nemen meer dan 100.000 kubieke meter water per jaar af. 

Ziekenhuizen

Volgens Tummers zijn bedrijven ongerust over de aangekondigde verhoging. "Met name bedrijven in de chemie, petrochemie en voedingsmiddelensector worden erdoor geraakt. Maar ook ziekenhuizen zijn grootverbruikers van leidingwater."

Zogenoemde waterafhankelijke bedrijven genereren samen zo'n 20 procent van de totale productiewaarde in Nederland. In Noord-Brabant stijgt de waterrekening met 80 procent, in Zuidwest-Nederland met 40 procent, aldus de belangenbehartiger. 

Tummers hekelt de stelling van het kabinet dat de lastenverzwaring duurzamer watergebruik zou bevorderen. "Veel bedrijven hebben hun waterverbruik al aanzienlijk gereduceerd. Daar komt bij dat bij de invoering van de BOL in 2000, bewust is gekozen voor een maximumgrens aangezien het loslaten daarvan volgens de toenmalige staatssecretaris van Financiën niet nodig was vanuit milieuoogpunt."

VEMW heeft zich bij zijn berekeningen gebaseerd op informatie van de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, Vewin.

Consumenten zouden 30 tot 50 euro per jaar meer gaan betalen door de geplande verhoging van de waterbelasting.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie