Bloemenveiling FloraHolland gaat reorganiseren en schrapt daarbij 200 voltijdsbanen. 

Dat meldt het bedrijf donderdag. In totaal werken er 4.100 mensen bij FloraHolland. 

"Gedwongen ontslagen zijn daarbij helaas niet uit te sluiten. Vakbonden en ondernemingsraad worden betrokken bij de verdere vervolgstappen", aldus de organisatie. 

Het bedrijf zal 'compacter en eenvoudiger' worden ingericht. Het aantal managementfuncties neemt af met 25 procent. De uitvoering van de maatregelen kost de onderneming eenmalig ongeveer 20 miljoen euro.

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten hebben begrip voor de reorganisatie, maar maken zich zorgen over de gedwongen ontslagen. "Voor een grote groep medewerkers met specifieke FloraHolland-functies wordt het lastig om in deze tijd ander werk te vinden. We willen daarom heel goede afspraken vastleggen in het nieuwe sociaal plan."

Veranderde markt

FloraHolland heeft te maken met een veranderende markt. Veel van de leden zijn zelf actief in marketing en verkoop, waardoor het werk en de inkomsten dalen. De telers maken in afnemende mate gebruik van de veilingklok. 

De veilklok in Bleiswijk zal bij de reorganisatie verhuizen naar de vestiging in Naaldwijk. Slechts een beperkt aantal medewerkers verhuist mee. Daarnaast stopt het bedriijf met het keuren van bloemen en planten. Voor de keurmeesters in alle vestigingen betekent dit dat hun werk grotendeels verdwijnt. 

Een jaar geleden liet de onderneming ook al weten zijn koers te wijzigen vanwege veranderde marktomstandigheden, waarbij eveneens een krimp van het personeelsbestand hoorde. Toen werd de afname van het werkaanbod nog met natuurlijk verloop opgevangen.