De Nederlandse schildersbranche mag niet in handen vallen van goedkope, ongeschoolde arbeidskrachten uit Oost-Europa.

Dat zegt Michaël van Straalen, interim-voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland, woensdag.

Hij reageert op een uitgelekt rapport van de Europese koepelorganisatie van schildersbedrijven (Uniep) over concurrentie op arbeidskosten waarover De Telegraaf bericht.

"De Nederlandse afbouwsectoren, waaronder de schilders, mogen niet in handen vallen van goedkope beunhazen uit vooral Oost-Europa", zegt Van Straalen.

Hij pleit voor een 'Deltaplan' waarmee hij schijnconstructies en zwart werk wil aanpakken. "We moeten ook naar onze eigen concurrentiepositie kijken", vindt Van Straalen. Hij wil ook kritisch kijken naar regelgeving van cao's.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zes op de tien schilders in Europa last hebben van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europese landen. Hetzelfde aantal geeft aan zijn tarieven nogmaals te moeten verlagen.

Kosten

Arbeidskosten vormen een groot deel (80 procent) van de totale kosten voor een schilder. Van Straalen: "Als je ziet voor welke tarieven sommige Oost-Europeanen werken, dan begrijp je dat een Nederlands bedrijf daar met zijn cao en andere regelgeving nooit tegenop kan."

Hij maakt zich vooral zorgen over nieuwe EU-landen die voor goedkope tarieven werken. Volgens de mkb-voorman hebben bedrijven vast personeel moeten inruilen tegen flexwerkers omdat ze anders de concurrentie niet kunnen bijbenen.

"Het mag en kan niet zo zijn dat goede bedrijven met vakkrachten in deze toch al zware tijden ten onder gaan als gevolg van een ongelijk speelveld", aldus Van Straalen.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Henk Kamp van Economische Zaken over de gevolgen van arbeidsmigratie.