Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen jaren relatief weinig activiteiten naar het buitenland verplaatst. Nederland bevindt zich op dit gebied in de Europese middenmoot.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In de industriële sector bracht slechts 16 procent van de ondernemers tussen 2009 en 2011 werkzaamheden naar goedkopere landen. In de overige sectoren deden Nederlandse bedrijven nog minder aan outsourcing: slechts 7 procent.

In Denemarken ging bijna een derde van alle industriële bedrijven tussen 2009 en 2011 in het buitenland opereren. Bij de overige sectoren was dat ruim 20 procent. Het land is daarmee koploper op het gebied van globalisering, zo blijkt uit de CBS-cijfers.

EU-landen populair

Vooral andere landen van de Europese Unie waren voor Nederlandse ondernemers een populaire locatie om een afdeling op te richten. Bijna een derde van alle verplaatste bedrijfsactiviteiten gingen naar de vijftien landen die voor 2004 al lid waren van de EU.

Daarnaast ging nog eens een vijfde van alle activiteiten naar recenter toegetreden lidstaten. Die landen liggen vooral in Midden- en Oost-Europa.

Een belangrijke reden om bedrijfstakken naar een ander land te verhuizen is de lagere prijs van werknemers of grondstoffen.

Mede om die reden ging bijna 20 procent van de verplaatste bedrijfstakken naar India of China. De andere BRIC-landen Rusland en Brazilië waren minder populair.