Het gerechtshof in Den Bosch heeft in een zaak van een zzp'er die als anesthesieverpleegkundige voor een ziekenhuis werkte, bepaald dat deze is vrijgesteld van het betalen van btw.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde arrest. Het hof bevestigde daarmee de beslissing van de rechtbank, die in februari al in het nadeel van de Belastingdienst had beslist.

Verantwoordelijk staatssecretaris Frans Weekers van Financiën verdedigde onlangs in een brief aan de Tweede Kamer nog de maatregel dat zzp'ers die voor een ziekenhuis of zorginstelling werken 21 procent btw moeten berekenen over hun diensten.

Btw

Volgens onder meer belangenclub ZZP Nederland betekent de maatregel in de praktijk dat zzp'ers de 21 procent voor hun eigen rekening moeten nemen, omdat veel instellingen er niet mee akkoord gaan dat de zzp'ers de btw factureren.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën liet in reactie weten dat het arrest van het hof wordt bestudeerd. Weekers heeft 6 weken de tijd om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Doorbraak

ZZP Nederland spreekt van ''een doorbraak in de vervelende btw-kwestie''. De belangenorganisatie verwacht dat Weekers afziet van een gang naar de Hoge Raad.

Het beleid ten aanzien van de btw-verplichting van zzp'ers in de zorg werd begin dit jaar aangescherpt na klachten van uitzend- en detacheringsbureau's over oneerlijke concurrentie omdat zij voor de diensten van hun krachten wel btw in rekening moeten brengen en zzp'ers (nog) niet.

Het hof komt onder meer tot de conclusie dat de ''eenpitter'' in deze zaak niet kan worden vergeleken met een uitzendbureau.