Koninklijke Tichelaar uit Makkum is het nieuwe oudste familiebedrijf van Nederland. De steenfabriek neemt het stokje over van touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater, die dit jaar verkocht is.

Koninklijke Tichelaar Makkum bestaat al sinds 1640, zo blijkt maandag uit onderzoek van Nyenrode en Baker Tilly Berk.

“Al sinds 1572 is het aantoonbaar dat er in Makkum een steenfabriek staat. De familie Tichelaar is vanaf 1640 actief betrokken bij het bedrijf en kwalificeert vanaf die tijd dus als familiebedrijf. De huidige directeur Jan Tichelaar is de 12e generatie”, aldus hoogleraar familiebedrijven en bedrijfsoverdracht Roberto Flören.

Touwfabriek G. van der Lee  werd in april overgenomen door Hendrik Veder Group. De nieuwe eigenaar moet de toekomst van de fabriek veilig stellen. G. van de Lee stamt uit de 16e eeuw. 

Nieuw

Nieuwkomer in de lijst is Mathijssen Herveld Betuwe (MHB), dat is opgericht in 1667. In eerste instantie was de familie Mathijssen actief als landbouw- en hoefsmid. “Door de wijziging van de bedrijfsnaam in stalenraamfabriek MHB was de lange historie van het bedrijf onbekend”, aldus Flören.

De tweede en derde plaats op de lijst worden ingenomen door Knaapen Groep uit 1652 en Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit 1660.

Lees meer over familiebedrijven