Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt nog maar weinig gebruik van robottechnologie. Dat moet veranderen, vindt een internationaal consortium van bedrijven en instituten.

Het consortium, dat wordt geleid door de TU Delft, krijgt in totaal elf miljoen euro om een betaalbare robot voor het mkb te ontwikkelen. Een aanzienlijk deel daarvan, 7,9 miljoen euro, is afkomstig van de Europese Unie.

Het EU-project 'Factory in a day’ wil een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem bouwen, dat binnen 24 uur operationeel is.

Robots kunnen taken van het mkb overnemen. Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van een verfspuitmachine worden nu nog meestal handmatig uitgevoerd.

Kostbaar

Het installeren van een roboticasysteem neemt veel tijd in beslag en is kostbaar. Bovendien zijn de huidige systemen niet flexibel genoeg.

Met behulp van 'Factory in a day’ wordt binnen 24 uur een robot geïnstalleerd, die bedrijven voor een bepaalde taak kunnen inzetten. Het personeel leert tegelijkertijd hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren. Meestal doet de robot repetitief werk, terwijl de werknemer de flexibele taken op zich neemt.

Het consortium bestaat uit 16 partners. Naast de TU Delft zijn dat onder meer de Technische Universität München, de Katholieke Universiteit Leuven en de Nederlandse bedrijven Factory Control, Philips Consumer Lifestyle en Randstad.