Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Busbedrijf Oad

Twee onderdelen Oad maken doorstart

Het busbedrijf van de afgelopen week failliet verklaarde Oad Groep maakt een doorstart. Dat heeft een woordvoerder van de curatoren zondagavond laten weten.
Door NU.nl/ANP

De curatoren Daniels en Stekelenburg hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een doorstart van alle busactiviteiten door voormalig directeur van Oad Busbedrijf Frans Schuitemaker, die op zijn beurt wordt ondersteund door een investeringsmaatschappij.

Met de doorstart kunnen ongeveer 200 mensen hun baan behouden. Hiermee is een voortzetting van alle busactiviteiten van Oad zeker gesteld, aldus de woordvoerder. Het Oad busbedrijf is het eerste onderdeel van de failliete Oad Groep dat een doorstart maakt.

De curatoren en Schuitemaker verwachten binnen enkele dagen alle details van de doorstart bekend te kunnen maken.

Samenvoeging

Volgens de woordvoerder houdt het akkoord op hoofdlijnen in dat alle busactiviteiten worden samengevoegd. Deze zullen gaan opereren vanuit de hoofdvestiging in Goor en een aantal standplaatsen. Alle 125 touringcars die de Oad Groep in zijn bezit had, worden overgenomen.

Schuitemaker wil zo snel mogelijk alle geplande meerdaagse busreizen weer uitvoeren.

Het Oad busbedrijf was één van de onderdelen van de Oad Groep die tot aan het faillissement een positief rendement behaalde en realiseerde over 2012 een omzet van circa 50 miljoen euro.

SRC-Cultuurvakanties

Naast het Oad Busbedrijf maakt ook SRC-Cultuurvakanties een doorstart. De Groningse specialist in culturele vakanties komt in handen van Wibo Anema, die het bedrijf in 1983 startte en in 2002 aan de Oad Groep verkocht.

Curatoren Stekelenburg en Daniels hebben hierover overeenstemming bereikt met Anema. Dat betekent dat ongeveer 50 mensen aan het werk kunnen blijven.

Reactie ANVR

Brancheorganisatie ANVR is blij met de doorstart van het busbedrijf van Oad. ''Wij zijn blij met het behoud van 200 arbeidsplaatsen voor de branche'', liet een woordvoerster zondagavond weten.

De doorstart van het busbedrijf van Oad kwam voor de ANVR niet als een verrassing, zei de woordvoerster.

FNV

Ook vakbondsbestuurder Brigitta Paas van FNV Bondgenoten was zondagavond niet verrast door de doorstart van het busbedrijf van reisorganisatie Oad. ''Ik ben betrokken geweest bij de gesprekken'', zei Paas.

Paas zegt blij te zijn met het behoud van 200 banen maar betreurt tegelijkertijd dat het er niet meer zijn. ''Er zijn ook mensen die niet zullen meekomen'', aldus de vakbondsbestuurster. De komende dagen gaat Paas met het busbedrijf in discussie over de arbeidscontracten van de werknemers.

Dinsdag spreekt FNV met de curatoren. FNV wil dan onder meer bedingen dat er bij een intake-gesprek bij het UWV een vakbondsmedewerker mag zijn, als steun voor de ontslagen werknemer.

De Unie

Vakbond De Unie zegt een "dubbel" gevoel te hebben over de doorstart van het busbedrijf. ''Het is goed nieuws voor de 200 mensen die hun baan kunnen houden, maar we vrezen voor de overige 1550'' die door het faillissement hun baan zien verdwijnen.

Volgens woordvoerder Han ter Halle van de Unie nemen met de doorstart van dit (gezonde) onderdeel van Oad de kansen op een doorstart van de hele onderneming af.

De Unie heeft dit weekeinde voor medewerkers van Oad een platform geopend. Personeel kan daar terecht met vragen over het faillissement van Oad. Ook kunnen ze ondersteuning krijgen.


Lees meer over:

Oad

Aanbevolen artikelen