Als reisorganisatie Oad geen doorstart kan maken of over wordt genomen, dan zal dat het sociale gezicht in de touroperatorbranche geen goed doen.

Dat zegt Brigitta Paas, bestuurder van FNV Bondgenoten, vrijdag tegen  NU.nl.

"De buspoot van Oad is binnen de branche de beste werkgever van Nederland. We zouden er een zware dobber aan hebben als zij zouden verdwijnen", zegt Paas.

In deze tak van het bedrijf werken 250 tot 300 van de in totaal 1.750 Oad-werknemers.

Paas krijgt als onderhandelaar voor de werknemers in de branche regelmatig verzoeken van bedrijven die in contact willen komen met de curatoren omdat zij interesse hebben om (delen) van Oad over te nemen.

Cao

"Veel van die bedrijven ken ik, maar niemand leeft de cao zo goed na als Oad", zegt Paas. "Van sommige geïnteresseerden wordt de bond voorzichtig gezegd niet gelukkig. Als een integere geldschieter komt, vinden wij als vakbond dat ook goed. "

De curatoren hebben eveneens hun voorkeur uitgesproken voor een doorstart of overname, net zoals de vakbond CNV Vakmensen. Er wordt gezocht naar een geschikte kandidaat.

Oad Reizen kondigde woensdag een faillissement aan. De onderneming kwam naar eigen zeggen in de problemen door het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche.

Inmiddels heeft Oad reizigers afgeraden om nog te vertrekken als zij bij het failliet verklaarde bedrijf hun vakantie hebben geboekt.

Lees ook:
Vijf vragen over faillissementen
Winkelketens die recentelijk failliet gingen