Het rijk en de provincie Groningen doen veel te lang over het helpen van aluminiumfabriek Aldel. Dat 'getreuzel' kost bijna duizend directe en indirecte banen in de Eemsmond, zo vreest FNV Metaal.

Het Groningse metaalsmeltbedrijf is in de financiële problemen gekomen door een hoge energieprijs.

De concurrentie van Aldel, vlak over de grens in Duitsland, is veel minder kwijt aan elektriciteit. Grootverbruikers krijgen in Duitsland negentig procent korting op het transporttarief. FNV Metaal heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gevraagd de energietarieven met Duitsland gelijk te stellen. Ook is gevraagd om een overbruggingskrediet.

Het ministerie heeft al toegezegd dat Aldel, net als andere grote bedrijven, een veel lager tarief krijgt voor het transport van energie. Kamp kijkt ook naar een overbruggingskrediet. Het bedrijf moet dan wel aannemelijk maken dat er perspectief is voor het bedrijf. De minister zei eerder te verwachten dat een oplossing nog jaren in beslag neemt.

Volgens FNV Metaal duurt dat te lang. "Stop met het sollen met de gezinnen die hiervan afhankelijk zijn", zegt bestuurder Albert Kuiper. "Het gaat om een lening die Aldel in de nieuwe situatie makkelijk kan terugbetalen. Aldel zou onder het Duitse regime namelijk winst maken."