De Nederlandse goederenuitvoer naar Turkije is in vijf jaar tijd met 24 procent gestegen. In 2012 kwam de waarde van de export uit op 4,7 miljard euro, bijna een miljard meer dan in 2007.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook stijgen de Nederlandse investeringen in Turkije en nemen de uitgaven van Nederlandse toeristen in het land toe. 

Er worden vooral machines, (kunst)mest en computers uitgevoerd naar Turkije. Kleding, groenten en fruit, aardolie(producten) en voertuigen komen juist deze kant op.

Zowel de invoer als de uitvoer van goederen naar en uit Turkije vormt ongeveer 1 procent van de totale Nederlandse handel. Dit aandeel is al jaren stabiel.

Beweeg de cursor over de lijn om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Nederland investeerde in 2012 bijna 6 miljard euro in Turkije, een aandeel van minder dan 1 procent in de totale buitenlandse investeringen. Turkije stak vorig jaar ongeveer 1,5 miljard euro in Nederland.

De invoer van diensten uit Turkije bedroeg vorig jaar 735 miljoen euro. Bijna 60 procent hiervan komt voor rekening van Nederlandse toeristen op vakantie in Turkije. Deze bestedingen zijn met 36 procent toegenomen ten opzichte van 2007.