Pensioenuitvoerder PGGM neemt een groot belang in Nogat, een pijpleidingsysteem op de bodem van de Noordzee. 

De vermogensbeheerder wordt eigenaar van een derde van de onderneming die gas naar Nederland transporteert. Dat maakte PGGM donderdag bekend.

''Dit is een goede belegging waar we voor de lange termijn in gaan zitten'', benadrukt een woordvoerder. ''De opbrengsten zijn stabiel en worden elk jaar op inflatie gecorrigeerd. Dat is handig want de pensioenen die wij moeten uitkeren, kennen ook een inflatiecorrectie.''

Politici en het bedrijfsleven roepen pensioenfondsen al geruime tijd op meer geld in de Nederlandse economie te beleggen. De PGGM-zegsman benadrukt niettemin dat bij het besluit goed naar alle baten en risico's is gekeken.

Dicht bij huis

Hij voegt daaraan toe dat pensioenfondsen best meer dicht bij huis willen investeren, maar dat het wel mogelijk moet zijn om grote beleggingen te doen. ''Anders moeten wij veel mensen in dienst nemen die op allemaal kleine projecten moeten toezien. Dat is niet efficiënt.''

Volgens de woordvoerder bedragen infrastructurele beleggingen van PGGM altijd minimaal 100 miljoen euro. Er is niet bekendgemaakt hoeveel PGGM precies voor de deelneming in Nogat heeft betaald. Maar het zou om een grote belegging gaan. 

Nogat

Nogat, voluit het Northern Offshore Gas Transportation-systeem, vervoert aardgas naar Den Helder. Daar staat een gasbehandelingsstation vanwaar het gas over het Europese vasteland wordt verspreid.

PGGM benadrukt dat Nogat erg belangrijk is voor de ambitie van Nederland om de gasrotonde van Noord-West-Europa te worden. Verschillende aardgasproducenten op het Nederlands continentaal plat zijn aangesloten op het netwerk van Nogat.

PGGM beheert de pensioenvermogens van ruim 2,5 miljoen Nederlanders. In totaal heeft de pensioenreus voor vijf fondsen, waaronder Zorg & Welzijn en het pensioenfonds voor huisartsen, een vermogen van ruim 140 miljard euro onder de hoede.