Pomphouders in de grensstreek willen dat het kabinet actie onderneemt tegen het verlies aan inkomsten door de accijnsverhogingen op brandstof en rookwaar.

De belangenorganisatie BETA wil per bedrijf 100.000 euro om de zwaarste klap op te vangen terwijl de BOVAG het kabinet maant om van een toekomstige accijnsverhoging op diesel af te zien.

Volgens de BETA steken consumenten sinds enkele maanden massaal de grens over om het tanken te combineren met het kopen van goedkope tabakswaar. ''De laatste accijnsverhoging op tabakswaar was zo groot dat de overheid mensen de grens over heeft gejaagd'', aldus woordvoerder Edsko Schuitema.

Hij spreekt van een uitgesteld effect van de verhoging uit januari. ''Omdat bedrijven nog grote voorraden met pakjes met oude prijzen hadden, werden de gevolgen pas vanaf ongeveer april merkbaar. Een pakje Marlboro is 1 euro goedkoper in Duitsland en een pakje shag zelfs 2,5 euro in België.''

Compenseren

De pomphouders willen dat de overheid 100.000 euro per bedrijf uittrekt om schade te compenseren. Ze wijzen naar een eerdere regeling in 1997 voor pompen langs de grens om een omvangrijke inkomstenderving door accijnsverhoging op brandstof op te vangen.

Toen werd per bedrijf 220.000 gulden beschikbaar gesteld. Schuitema: ''De Europese wetgeving voorziet in dit soort specifieke gevallen in een uitzondering op het verbod op staatssteun om bedrijven in grensgebieden te helpen.'' De BETA schat dat er ongeveer 800 pompen in het grensgebied zijn.

Accijnsverhoging

De BOVAG ziet meer heil in het afzien van een toekomstige accijnsverhoging op diesel die in januari ingaat. ''Daardoor zou diesel bijna 5 cent duurder worden dan in Duitsland en ontstaat de kans dat transporteurs, die de meeste diesel afnemen, vanaf dan over de grens gaan tanken'', aldus woordvoerder Paul de Waal.

''Compensatie voor pomphouders zou slechts een doekje voor het bloeden zijn, maar het probleem blijft dan bestaan. Door af te zien van de verhoging wordt erger voorkomen.''