De voormalige voorman van MKB-Nederland Hans Biesheuvel begint een nieuwe beweging voor ondernemers onder de naam Ondernemend Nederland (ONL).

Dat zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad van maandag.

''Het wordt een belangenbehartiger voor ondernemers, waarbij ze zelf de agenda bepalen en niet de baantjesjagers in Den Haag'', zegt Biesheuvel over ONL. ''Het primaire doel is om politici te overtuigen van het standpunt van ondernemers.''

Biesheuvel heeft een drietal doelen voor ogen die hij met zijn nieuwe belangenvereniging wil bereiken. Er moet lastenverlichting komen, de kredietverlening moet omhoog en het "bestuurlijk tempo" moet omhoog. Biesheuvel denkt dat hij in korte tijd meer dan honderdduizend ondernemers achter zich kan krijgen.

MKB-Nederland laat in een reactie aan NU.nl weten zich niet te herkennen in het beeld dat Biesheuvel schetst van de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Beide werken juist effectief", laat een woordvoerster weten.

De thema's die Biesheuven aansnijdt met ONL, herkent MKB-Nederland uit de eigen agenda. "Alleen ondernemerschap, gesteund door consistent kabinetsbeleid, kan Nederland inderdaad uit de crisis helpen", aldus de woordvoerster. 

Structuur

Biesheuvel klaagt in het interview over de structuur van MKB Nederland. Probleem is volgens hem dat de leden geen individuele bedrijven zijn, maar brancheverenigingen.

"Al die branches hebben mensen afgevaardigd die, wat dan zo mooi heet, de weg in Den Haag kennen", zegt hij. "Overal zat ik aan tafel met Eerste Kamerleden, of ex-politici. Ik ken geen ondernemer die zich daar vertegenwoordigd voelt."

Polder

Volgens Biesheuvel is de Nederlandse poldercultuur een rem op de mogelijkheden om uit de crisis te komen. "We werken in structuren van vroeger. Ik geloof niet meer in brancheorganisaties." Voor iedere oplossing van de crisis zijn volgens Biesheuvel ondernemers nodig. "Daar zitten de goede ideeën wel, maar worden niet gehoord."

Wat voor een vorm de nieuwe beweging krijgt, is Biesheuvel volgens de zakenkrant nog vaag. "Het wordt een belangenbehartiger van ondernemers, waar ze zelf de agenda bepalen en niet de baantjesjagers in Den Haag. Er komt in ieder geval geen politicus in."

Lees al het nieuws voor ondernemers in de rubriek op NUzakelijk