Ruim 40.000 handtekeningen voor zzp-actie

De petitie tegen het afschaffen van de zelfstandigenaftrek heeft tot nu toe ruim veertigduizend handtekeningen opgeleverd. 

Dat melden FNV Zelfstandigen, Zelfstandigen Bouw, het Platform Zelfstandige Ondernemers en de Stichting ZZP Nederland woensdag. 

De initiatiefnemers van de petitie, twee ondernemers, kregen de verschillende zzp-verenigingen al snel achter zich.

De belangenbehartigers willen met de handtekeningenactie voorkomen dat het kabinet het belastingvoordeel voor zzp'ers schrapt zonder met een alternatief te komen.

"Vanuit de politiek ontvangen wij geruststellende berichten, dat een bezuiniging op de zelfstandigenaftrek omgebogen wordt. Maar zolang wij dat niet zwart op wit hebben en onduidelijk blijft wat er veranderd wordt, gaan we door met ons protest", zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.

Bijstand

De commissie-Van Dijkhuizen stelde in haar rapport over belastinghervormingen voor om de zelfstandigenaftrek in acht jaar af te schaffen.

Onder meer FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland zien niets in deze plannen. Ze zijn bang dat zzp'ers bij het afschaffen van de zelfstandigenaftrek massaal in de bijstand belanden.

Zelfstandig ondernemers die ten minste 1225 uur per jaar aan hun onderneming besteden en niet ouder zijn dan 65 jaar, komen in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Zij mogen jaarlijks ruim zevenduizend euro inhouden op het bedrag voor hun inkomstenbelasting. Nederland kende in 2012 bijna achthonderdduizend zzp'ers.

Gerucht

Geruchten gaan dat staatssecretaris Frans Weekers de boze ondernemers tegemoet zal gaan komen en de zelfstandigenaftrek niet afschaft. In plaats daarvan zou 300 miljoen euro gekort worden op fiscale maatregelen voor zpp'ers.

Lees meer over zzp'ers op NUzakelijk

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie