Rotterdam-Zuid kent vanaf dinsdag 3 september een nieuw betalingssysteem met een ruilmunt, de Zuiderling. 

Hiermee willen de mensen achter het private initiatief het talent van bewoners stimuleren en het onderling contact bevorderen.

De nieuwe ruilmunt komt voort uit gesprekken met bewoners op Rotterdam-Zuid. Daar werken mensen via verschillende initiatieven in de wijken met elkaar samen.

''De Zuiderling wil deze initiatieven en mensen helpen door ze met elkaar te verbinden met als doel welvaart en geluk te stimuleren voor iedereen'', zegt Luc Manders, één van de initiatiefnemers.

Het idee is eenvoudig. Je kunt via de sms Zuiderlingen kopen, maar die ook verdienen. Tot een bepaalde hoogte, anders klopt de Belastingdienst aan.

Een munt is een half uur werk waard. Met de munten betaal je dus de werkzaamheden die iemand verricht en niet de wekelijkse boodschappen of een zak snoep.

Pianoles

''Zo zei iemand tijdens een van de bewonersbijeenkomsten op Zuid dat zijn zoon wel graag pianoles wilde hebben, maar dat niet kon betalen.

Een andere aanwezige zei toen dat hij al 30 jaar piano speelde en het die jongen wel wilde leren. Hij verdient daar straks twee Zuiderlingen per week mee, maar omdat hij zei niet zo goed te koken, gaat hij die weer uitgeven aan een andere aanwezige die dat juist weer wel kan.''

De Zuiderling wordt dinsdag tijdens het 2Start-Event in Ahoy geïntroduceerd. Daar is ook PvdA-wethouder van sociale zaken Marco Florijn bij.

Gemeente

De gemeente steunt het programma. Florijn is vooral enthousiast omdat mensen hulp krijgen en weer actief worden in de samenleving. ''De Zuiderling is een manier om samen aan een betere wijk te bouwen'', aldus Florijn. Op website dezuiderling.nl kunnen mensen onder meer zoeken naar vrijwilligers die tegen 'betaling' iets willen doen.

In een toelichting zegt Luc Manders dat er contact is met een groot netwerk van mensen die iets willen doen. En dat zijn niet alleen mensen met weinig geld, maar ook mensen die maandelijks voldoende hebben en gewoon iets voor de samenleving willen doen.