AkzoNobel gaat de productie van chemicaliën in Deventer in de komende drie jaar verplaatsen naar bestaande fabrieken in Europa, Noord-Amerika en China. 

Daardoor zullen 215 van de 450 medewerkers hun baan verliezen. Dat heeft het verf- en chemieconcern vrijdag bekendgemaakt.

De productiefaciliteit op het terrein in Deventer is een van de elf fabrieken voor organische peroxiden van AkzoNobel in de wereld. De peroxiden worden door klanten van AkzoNobel onder meer gebruikt in de automobielindustrie en in de rubber- en verpakkingsindustrie.

''De wereldwijde vraag naar organische peroxiden verschuift steeds meer van de volwassen markten in Europa naar Azië en Noord-Amerika", aldus het bedrijf. Naast deze verschuiving is er sprake van overcapaciteit op de markt voor chemicaliën.

Ander werk

''De betrokken medewerkers worden begeleid bij het zoeken naar ander werk'', aldus het bedrijf. AkzoNobel gaat wel verder met zijn afdeling onderzoek en ontwikkeling in Deventer, waar 235 mensen werken.

De eenmalige kosten van het sluiten van de productiefaciliteit bedragen 25 miljoen euro en worden dit jaar verwerkt in de resultaten.