De ledenraad van zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft ingestemd met de bouw van een nieuwe fabriek voor kindervoeding in Borculo.

Het bedrijf kondigt hiervoor een extra investering van 135 miljoen euro aan. In Borculo staat al een fabriek van FrieslandCampina, de fabriek voor kindervoeding komt erbij. 

De activiteiten van de bestaande fabriek in Leeuwarden worden daarnaast uitgebreid met een kapitaalinjectie van 110 miljoen euro om aan de groeiende vraag naar onder andere melkpoeder in Afrika, het Midden-Oosten en Azië te voldoen.

De investeringen komen bovenop een eerder aangekondigd bedrag van 200 miljoen euro.

Daarmee hoopt de zuivelgigant een bijdrage te leveren aan de lokale werkgelegenheid en de versterking van haar eigen exportpositie.

Cijfers

FrieslandCampina maakte donderdag ook positieve halfjaarcijfers bekend. Zowel de winst als omzet van het bedrijf zijn toegenomen in de afgelopen zes maanden, ondanks achterblijvende consumentenbestedingen in Europa.

De nettowinst ging met ruim 17 procent omhoog tot 164 miljoen euro. 

De omzet kwam uit op 5,52 miljard euro, een stijging van 8,5 procent vergeleken met de eerste helft van vorig jaar. FrieslandCampina schrijft de groei onder meer toe aan hogere verkoopprijzen, vooral van kaas, boter en ingrediënten.

''De eerste zes maanden van 2013 laten voor FrieslandCampina een goed resultaat zien. We liggen strategisch gezien op koers", zegt FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart.

"Dat neemt niet weg dat ook FrieslandCampina een passend antwoord moet vinden op de gevolgen van de achterblijvende consumentenbestedingen in Europa''.

Europa

In Europa daalde de omzet met bijna 1 procent tot 1,48 miljard euro. De operationele winst daalde met 2 procent tot 48 miljoen euro.

''Het volume is gedaald door afnemende verkopen van zuivelproducten, zowel merkproducten als leveringen voor huismerken van supermarkten. Vooral in Hongarije, Roemenië, Duitsland en Nederland stonden de volumes onder druk'', aldus 't Hart.

Volgens de bestuursvoorzitter is er een studie gestart ''om de organisatie aan te passen aan lastige marktomstandigheden''.

Prijsafspraken

FrieslandCampina kwam recent onder de loep van autoriteiten, onder meer in China en Roemenië, vanwege vermeende prijsafspreken.

De mededingingsautoriteit in China beboette de zuivelgigant en een aantal concurrenten al voor het opdrijven van prijzen van melkpoeder door minimum verkoopprijzen vast te stellen.