De Haagse bank NIBC heeft in het afgelopen halfjaar een nettowinst gerealiseerd van 27 miljoen euro, 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat maakte het financiële concern woensdag bekend.

In het resultaat zit het effect verwerkt van de eenmalige kosten die zijn gemaakt door de vervroegde terugkoop van door de staat gegarandeerde leningen van 2 miljard euro. Daarnaast werd de winst gedrukt door afwaarderingen van leningen die aan bedrijven zijn verstrekt. Dat heeft te maken met de verslechterde positie van deze bedrijven als gevolg van de economische crisis.

Net als de meeste andere banken maakten NIBC in 2008/2009 gebruik van de mogelijkheid om door de Staat gegarandeerde leningen uit te geven, een regeling die door toenmalige minister van Financiën Wouter Bos was opgetuigd om banken door de kredietcrisis te helpen.

Financiële positie

De bank zegt dankzij zijn stevige financiële positie in staat te zijn geweest twee keer 1 miljard euro vervroegd te hebben kunnen aflossen. Er resteert nu nog een bedrag van 1,3 miljard euro.

In een verklaring stelt topman Jeroen Dost dat NIBC ondanks ''de aanhoudende moeilijke omstandigheden een solide halfjaar achter de rug heeft'', waarbij hij er onder andere op wijst dat de winst vóór belasting met 9 procent steeg tot 38 miljoen euro.

De Haagse bank was lange tijd vooral actief als zakenbank voor het bedrijfsleven. In 2008 betrad de bank met NIBC Direct de consumentenmarkt, in Nederland, België en Duitsland.

Inmiddels heeft die tak ruim 300.000 klanten met een totaal spaartegoed van 8,3 miljard euro tegen 7,7 miljard euro eind 2012. In mei van dit jaar ging NIBC ook de hypotheekmarkt op door onder eigen label woninghypotheken aan te bieden. De bank is van plan van de consumentenactiviteiten in de toekomt verder uit te breiden.

Lees meer nieuws over ondernemen in de rubriek op NUzakelijk