Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager zou de ideale opvolger zijn van Hans Biesheuvel als voorzitter van MKB-Nederland. 

Dat zei Mark van der Horst, voorzitter van MKB Amsterdam, maandag voor BNR Nieuwsradio.

Volgens Van der Horst is het belangrijk dat de opvolger van Biesheuvel een ideale mix is van politicus en ondernemer.

''Jan Kees de Jager is een ondernemer én hij heeft in de politiek gezeten. Hij weet als ondernemer hoe het is om met je poten in de modder te staan, maar hij kent ook de traagheid waarmee Den Haag werkt en hoe je dat moet aanpakken.''

De lobby voor het midden- en kleinbedrijf overlaten aan ondernemersorganisatie VNO-NCW lijkt Van der Horst geen goed idee. ''Op sommige punten is het echt anders: als je met je eigen geld in je eigen onderneming zit, dan is het wat anders dan de managers bij het grote bedrijfsleven.''

Mooie naam

Een woordvoerster van MKB-Nederland liet tegenover NU.nl weten dat De Jager "een mooie naam" is. "Iedereen mag een lijstje met namen inleveren, maar het is nog te vroeg om officiële kandidaten voor te dragen", aldus de woordvoerster.

Ze benadrukt dat bij de benoeming van een nieuwe MKB-voorzitter dezelfde profieleisen worden gesteld als destijds bij Hans Biesheuvel. De inmiddels ex-voorzitter stapte 13 augustus onverwachts na twee jaar op.

"Het waren intensieve jaren, maar de functie heeft mij veel geleerd over belangenbehartiging en politieke mores", zei Biesheuvel in een persbericht.

Het was bekend dat hij geen vrede had met het gesloten sociaal akkoord in april. Biesheuvel stelde nog wel achter de inhoud van het akkoord te staan, maar zei dat hij zich ''erin geluisd'' voelde door het kabinet.

Michaël van Straalen is aangewezen als waarnemend voorzitter van MKB-Nederland.