Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Haven

Rotterdamse haven ontvangt giganten

De Rotterdamse haven is wel wat gewend, maar de komst van het allergrootste containerschip ter wereld en andere reuzen zorgt toch voor enige opwinding. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) spreekt van de Week der giganten.
Door ANP

Vrijdag ontvangt Europa's grootste haven voor het eerst de Maersk Mc-Kinney Møller. Deze reus is 399 meter lang en 59 meter breed en kan maar liefst 18.000 20 voetcontainers (TEU) vervoeren. Het vaartuig is daarmee verreweg 's werelds grootste containerschip ter wereld.

Daar blijft het niet bij. Ook de Vale Rio, het grootste ijzerertsschip ter wereld (362 meter lang en 65 meter breed), wordt vrijdag in Rotterdam verwacht. De Berghe Stahl, die al sinds 1986 tussen Brazilië en Rotterdam vaart en tot 2 jaar geleden in deze categorie de onbetwiste nummer 1 was, ligt vrijdag ook in de haven.

En dan biedt Rotterdam deze week ook nog ruimte aan de 380 meter lange en 69 meter brede Ti Europe, met een draagvermogen van 420.000 ton de grootste nog varende olietanker ter wereld.

HbR ziet in de komst van deze nieuwe generatie giganten de bevestiging van de schaalvergroting die de laatste jaren in de scheepvaart heeft plaatsgevonden.

Dat valt ook op te maken uit de havencijfers. Ondanks de gestage groei van de overslag naar ruim 440 miljoen ton, nam het aantal schepen dat in Rotterdam arriveerde, de afgelopen jaren af van 35.000 tot 32.000.


Lees meer over:

Rotterdamhaven

Aanbevolen artikelen