'Bonusverbod werkt averechts'

Veel banken zullen ondanks strengere regels ten aanzien van bonussen proberen de beloningen van hun werknemers op peil te houden.

Daardoor verdwijnt de link tussen prestatie en beloning in de financiële sector. Dat concludeert onderzoeksbureau Mercer in een donderdag gepresenteerd rapport.

Volgens de onderzoekers geeft 53 procent van de ondervraagde banken aan het huidige niveau van arbeidsvoorwaarden te zullen handhaven, ook als er grenzen worden gesteld aan de hoogte van bonussen.

Dat zal betekenen dat vaste salarissen en andere vergoedingen omhoog gaan. Daarnaast wordt er gedacht aan de verbetering van andere voorwaarden, zoals het inzetten van meer flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden.

Het Europees Parlement besloot in april dat bonussen van bankiers maximaal een jaarsalaris mogen bedragen. Met de beperking wil het EP bereiken dat bankiers geen onverantwoorde risico's meer nemen.

Een hogere bonus (van maximaal twee keer het salaris) is voortaan uitsluitend mogelijk als een grote meerderheid van aandeelhouders van de betrokken bank zich daarin kan vinden.

''De beperking van excessieve bonussen moet een einde maken aan de riskante cultuur van winstbejag op korte termijn'', zei CDA-Europarlementariër Corien Wortmann. Vooral de Britse bankensector zou zich tegen de matiging hebben verzet.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie