Zelfs de kou in de eerste maanden van dit jaar waarin Nuon meer gas afzette, heeft niet kunnen voorkomen dat het Nederlandse energiebedrijf in het eerste halfjaar een winstval voor de kiezen kreeg.

De nettowinst daalde ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar met 9 procent tot 139 miljoen euro, bij een vrijwel gelijk gebleven omzet van 2,13 miljard euro.

''De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden drukken de financiële resultaten van Nuon'', zegt financieel directeur Peter Smink woensdag in een toelichting.

Volgens Smink is de markt nu moelijk door een overschot aan productiecapaciteit, een overvloed aan gesubsidieerde duurzame energie uit Duitsland en lage CO2-prijzen. Ook neemt de vraag naar elektriciteit af door de economische crisis. 

Afwaardering

Nuon zegt gedwongen door de verslechterde marktomstandigheden een afwaardering van 686 miljoen euro op met name zijn gascentrales in Nederland in te moeten boeken.
 
Ook de hevige concurrentie op de Nederlandse consumentenmarkt heeft Nuon de afgelopen zes maanden geraakt. Het aantal stroomcontracten nam met 2,3 procent af tot 2,13 miljoen, het aantal gascontracten met 2,6 procent tot 1,81 miljoen.

Onder druk

De financiële resultaten van Nuon zetten mede die van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall onder druk. Het concern, sinds 2009 eigenaar van Nuon, zag in tweede kwartaal zijn verlies oplopen tot 23,3 miljoen kroon (circa 2,7 miljoen euro).
 
Vattenfall zei dinsdag in het tweede kwartaal in totaal 3,5 miljard euro af te moeten schrijven. Bij het concern verdwijnen de komende twee jaar circa 2500 banen, waarvan ongeveer 500 in Nederland.