Opstelten zet tanden in faillissementsfraude

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil faillissementsfraude beter opsporen en harder aanpakken. 

Als een bedrijf in grote financiële problemen is beland door frauduleus handelen dan kan de fraudeur daar 2 jaar gevangenisstraf voor krijgen. Die straf kan worden verdubbeld als iemand zichzelf heeft verrijkt.

Dat staat in het voorstel dat Opstelten woensdag voor advies naar diverse instanties stuurde. De bewindsman wil door tijdig ingrijpen voorkomen dat bedrijven failliet gaan.

Hij denkt maatschappelijke schade te kunnen voorkomen door ''onbehoorlijk ondernemerschap'' aan te pakken.

Schuldeisers

Verder kunnen bestuurders die buitensporige bedragen uitgaven voor een bedrijf dat later failliet ging, harder worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor personen die bezit uit de ene BV trekken, dat overzetten naar een andere en de eerste onderneming failliet laten gaan zodat schuldeisers achter het net vissen.

Overtreding van de zogeheten administratieplicht bij faillissementen kan worden bestraft met maximaal 2 jaar cel.

"Fraudeurs ontspringen nu vaak de dans als de curator een lege boedel aantreft", aldus Opstelten. Soms blijken de bezittingen van een onderneming al voor het faillissement weggesluisd en is er opzettelijk geen administratie bijgehouden.

Verbod

Op het gebied van het civiele recht kondigde Opstelten in maart al aan dat ondernemers die faillissementsfraude plegen in de toekomst maximaal vijf jaar geen onderneming meer mogen besturen. Ondernemers die tot zo'n beroepsverbod zijn veroordeeld, belanden in een openbaar online register.

Om het verbod op te kunnen leggen, moet een bestuurder ‘in ernstige mate’ tekort zijn geschoten. Dit geldt bijvoorbeeld als zaken vlak voor een faillissement zijn weggesluisd om schuldeisers te benadelen.

Politie

De intensievere aanpak begint al vruchten af te werpen, schreef Opstelten eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer. Bij de politie-eenheid Haaglanden zijn twee teams opgezet die zich bezighouden met de aanpak van "relatief eenvoudige" faillissementsfraudezaken.

Daarnaast rondde de Fiod de afgelopen tijd een "flink aantal complexe faillissementszaken" af, waarbij het per zaak vaak om tientallen faillissementen ging.

Alle maatregelen maken samen deel uit van het wetgevingsprogramma 'Herijking Faillissementsrecht'. De urgentie van het programma wordt vergroot door de toename van het aantal bedrijven dat failliet gaat door de slechte economische omstandigheden.

Zie ook: 'Faillissementsfraude loopt spuigaten uit'

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie