Aldi Nederland heeft zijn uitlatingen over een boycot van producten uit Joodse nederzettingen teruggetrokken.

Dat schrijft Trouw dinsdag. 

Maandag maakten supermarktketens Aldi en Hoogvliet, gevestigd in de Randstad en de regio Utrecht, bekend geen producten meer te verkopen die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. 

Aldi zei maandag tegenover Trouw dat zij niet wil dat de producten 'op enigerlei wijze ter discussie komen te staan' en eiste daarom van de leveranciers dat zij niets leveren uit bezet gebied.

De krant had vragen gesteld over uitspraken van Aldi in een rapport van hulporganisaties, waarin een medewerker van de supermarkt stelde dat men 'geen producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden meer wil verkopen'. 

Trouw vroeg vrijdag aan de supermarkt of de beweringen kloppen, daarop antwoordde Aldi volgens de krant bevestigend. 

Gisteravond heeft Aldi deze uitspraken teruggetrokken. Er zou bij het beantwoorden van de vraag een vergissing zijn gemaakt. De krant vermoedt dat Aldi vooral geschrokken is door de internationale commotie die is ontstaan.

Labels

De Europese Commissie in Brussel wil speciale labels voor producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Het is de bedoeling dat er daarover nog dit jaar een akkoord komt.

Dat meldde de Israëlische krant Haaretz dinsdag. Het dagblad baseert zich op een brief van EU-buitenlandchef Catherine Ashton aan zeven andere leden van de Europese Commissie. De woordvoerster van Ashton bevestigde dat de commissie bezig is allerlei Europees beleid jegens Israël om te zetten in richtlijnen. Brussel vindt de nederzettingen illegaal.

De labels moeten duidelijkheid scheppen voor consumenten. Producten met het etiket 'Israël' moeten echt uit dat land komen en niet uit de bezette gebieden.