'Mensenrechtenschending bij bedrijven in Nederland'

De Nederlandse overheid biedt onderdak aan bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschending.

Dat concludeert onderzoeksbureau SOMO in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar grote, grensoverschrijdende bedrijven in de grondstoffensector met een dochteronderneming in Nederland. De overheid slaagt er volgens SOMO onvoldoende in dergelijke bedrijven effectief te reguleren.

De bedrijven zouden onder meer betrokken zijn bij schendingen zoals geweld van milities, moord, ontheemding en milieuvervuiling. Ook zouden ze belastingen ontduiken met behulp van Nederlandse belastingverdragen met andere landen.

Het merendeel van alle grote grensoverschrijdende bedrijven in de grondstoffensector heeft volgens het onderzoeksbureau een dochteronderneming in Nederland, vaak vanwege belastingtechnische redenen.

Onverdedigbaar

SOMO deed onderzoek naar acht van deze bedrijven en concludeerde dat zij allemaal geassocieerd worden met ernstige mensenrechtenschendingen in het buitenland. Dat dergelijke bedrijven zich in Nederland mogen vestigen en zo gebruik kunnen maken van het gunstige Nederlandse investeringsklimaat is volgens het onderzoeksbureau 'onverdedigbaar'.

Vorige maand concludeerde SOMO al dat ontwikkelingslanden voor honderden miljoenen euro's aan financiële schade lijden als gevolg van belastingbedragen met Nederland.

Bedrijven die actief zijn in de landen waarmee Nederland een verdrag heeft, kunnen hun winsten via een brievenbusfirma naar Nederland leiden. Op die manier lopen de landen waar ze de winsten behalen op grote schaal belastinginkomsten mis.

Stemmingmakerij

VNO-NCW, vertegenwoordiger van grote Nederlandse bedrijven, noemt het SOMO-rapport "pure stemmingmakerij". Nederlandse bedrijven leveren volgens de organisatie internationaal goede prestaties op het gebied van mensenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Die vooruitgang wordt volgens VNO-NCW bereikt zonder "dwingende wettelijke maatregelen" en dankzij "een breed en open maatschappelijk debat". VNO wijst ook op de aanstaande introductie van nieuwe EU-regels voor de transparantie van betalingen aan overheden en voor rapportage van bedrijven over hun MVO-beleid.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie