De G20, de grootste landen van de wereld, en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaan meer belasting vragen van internationaal opererende bedrijven.

Dat werd vrijdag bekend gemaakt tijdens een vergadering van de G20 in Moskou. 

Over twee jaar moeten er omvangrijke afspraken over de gezamenlijke inning van belastingen en het beperken van belastingontwijking door multinationals op papier staan.

Dat zou mogelijk duizenden miljarden extra aan belastinggelden per jaar opleveren. Zeker veertig landen werken mee aan de plannen, waaronder ook Nederland.

Lastenverzwaring

Uiteindelijk zien de grote internationale bedrijven, zoals Google en Apple, een lastenverzwaring tegemoet die kan oplopen tot 3000 miljard euro per jaar.

OESO heeft een speciaal actieplan opgesteld, bestaande uit vijftien elementen, die het huidige fiscale klimaat moet aanpakken.

Zo kan niet zomaar winst meer worden gemaakt in landen waar nauwelijks activiteiten plaatsvinden en worden belastingverdragen ingericht naar een nieuw aangescherpt model.

Nederland

Daarmee wil de OESO ook specifiek Nederlandse regelingen controleren, zoals de zogenoemde 'tax rulings' - bilaterale belastingverdragen. Hiermee kunnen twee landen onderling afspraken maken over belastingregelingen, zoals Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën onlangs deed in China. 

Deze rulings moeten in de toekomst mogelijk openbaar worden gemaakt, om te voorkomen dat er sprake is van belastingontwijking.

Desondanks is Nederland - in de hoedanigheid van van het ministerie van Financiën - volgens een woordvoerder van OESO zeer meewerkend bij de vorming van de plannen. 

Internetbedrijven

Ook de grensoverschrijdende internetbedrijvigheid zal onder de loep worden genomen, net als de interne financiering van bedrijven.

Zo wil OESO ervoor zorgen dat de multinationals een eerlijke bijdrage gaan leveren aan het betalen van belastingen.

Alle kanten

Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars (Erasmus Universiteit) is nog niet optimistisch over de plannen, die volgens hem nog te weinig concreet zijn. "Hier kun je alle kanten mee uit. Logisch dat de G20 hier zijn handtekening onder wil zetten."

Volgens de hoogleraar hadden een aantal maatregelen direct genomen kunnen worden, zoals het intensiever uitwisselen van informatie en verplichte publicatie per land van de winst en verschuldigde belastingen. "Dan pas kun je zien waar de onevenwichtigheden zitten en weet je waarover je praat."

Als de plannen uitgewerkt worden zal de Nederlandse economie inkomsten verliezen, erkent Kavelaars, "maar dat geldt dan als het goed is ook voor diverse andere landen. Ontwikkelingslanden bijvoorbeeld zullen er mee winnen".

 "Nederland trekt waarschijnlijk mede aan het kortste eind, maar de vraag is nog in welke mate."