Het zal nog wel even duren voor er een definitieve oplossing is voor de strijd tussen Rederij Doeksen en concurrent Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). 

Staatssecretaris Wilma Mansveld had het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) gevraagd de zaak versneld te laten behandelen, maar dat zag daar de noodzaak niet van.

Dat schrijft Mansveld vrijdag in antwoord op Kamervragen van VVD en PvdA. De zaak is inmiddels wel in behandeling bij het Europese Hof van Justitie, maar zal dus volgens de reguliere procedure verlopen.

De staatssecretaris heeft de problemen inmiddels besproken met de waarnemend burgemeesters en betrokken wethouders van Terschelling en Vlieland. Er is daarbij gekeken naar mogelijke oplossingen. Later in de zomer wordt daar nog op teruggekomen.

Alleenrecht

Doeksen heeft voor een periode van 15 jaar het alleenrecht gekregen om de veerdienst naar Terschelling te verzorgen. Dat recht - de concessie - is echter nog niet definitief omdat er een beroep tegen is aangespannen. Zolang die zaak loopt, mag ook EVT blijven varen.

Doeksen stelt dat EVT veel reizigers afpikt door voor dumpprijzen te varen. Er zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie omdat Doeksen zich aan afspraken met de overheid moet houden en EVT niet.

Ook Vlieland is de strijd zat, nu ook dat eiland in het conflict dreigt te worden meegetrokken.