De franchisevereniging van bakkerijketen Bakker Bart spant namens ongeveer de helft van de ondernemers een rechtszaak aan tegen het moederbedrijf Bart's Retail.

De ondernemers zeggen schade te lijden door een omstreden conditiestelsel en willen deze schade verhalen, meldt Het Financieele Dagblad.

Volgens John Gerressen, voorzitter van Bart's Franchise Vereniging, is het grootste probleem dat de ondernemers niet worden gecompenseerd voor de hoog opgelopen huurdruk, terwijl dat volgens hem wel is afgesproken. Daardoor komen steeds meer ondernemers in financiële problemen.

Afgesproken zou zijn dat de huur niet hoger, of lager, mag zijn dan 8 tot 13 procent van de omzet van een ondernemer. Door de crisis zijn de omzetten lager en zouden sommige ondernemers nu op een huurdruk van ruim 20 procent zitten.

De claim van ongeveer 90 ondernemers kan de toekomst van Bart's Retail in gevaar brengen, zegt adviseur Martin Lokhorst van AG Hart Advocaten & Adviseurs, dat de zaak voorbereidt.

Algemeen directeur Bert Bargboer van Bart's Retail van wil tegenover de krant niet ingaan op de gesprekken met de boze franchisers.

Lees meer over ondernemen op NUzakelijk.nl