
Faillissementen in eerste halfjaar op recordhoogte
Er zijn 14 procent meer faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal zijn 4983 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Sinds het begin van de metingen, in 1981, gingen niet zoveel bedrijven in een halfjaar tijd op de fles. Terwijl bij eenmanszaken de stijging beperkt bleef tot 1 procent, nam bij overige bedrijven en instellingen het aantal faillissementen toe met 16 procent.
Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Bouw en handel
Bij vier op de tien faillissementen ging het om een onderneming uit de bouw of handel. In de bouwsector betrof het vooral bedrijven die nieuwe woningen en bedrijfspanden bouwen. Ook hieraan verwante ondernemingen, zoals schilderbedrijven en loodgieters, zijn hard geraakt.
In de handel vielen de hardste klappen bij kledingbedrijven, woonwinkels en zaken in bouw- en doe-het-zelf-materialen.
Regionaal gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland.
In alle provincies nam het aantal faillissementen toe. Relatief was met 69 procent de grootste stijging te zien in Groningen, terwijl de toename in Gelderland beperkt bleef tot 5 procent.
Ernstig zorgen
VNO-NCW maakt zich ernstig zorgen over het recordaantal faillissementen in de eerste helft van dit jaar. "Het weerspiegelt de beroerde gang van zaken in de economie", aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.
"Wij rekenen er dan ook op dat het kabinet de lasten voor bedrijven en ondernemers niet verder gaat verhogen bij het opstellen van de begroting voor 2014. Bedrijven komen anders nog meer in de problemen", vervolgt hij.
Hij wijst erop dat het economische herstel moet komen uit het bedrijfsleven. Daarom moeten er meer maatregelen komen om de bouw en de woningmarkt, de belangrijkste sectoren voor de economie, er weer bovenop te krijgen.