Kleine zorginstellingen en zelfstandige klinieken komen in de problemen nu zorgverzekeraars 150.000 euro als omzetgrens gebruiken. Dat meldt De Telegraaf.

Honderden banen zouden op de tocht staan en kleine bedrijven dreigen volgens de krant 'massaal' om te vallen.

"Zorgverzekeraars kunnen zo de inkoopprijs omlaag krijgen en de patiënt meer sturen'', stellen Lydia Bos van adviesbureau voor zorgondernemers Bizi en zorgadviseur Stephan van de Vusse.

Onlangs koos Achmea voor deze omzetgrens, naar eigen zeggen omdat steeds meer klinieken dezelfde zorg aanbieden. De verzekeraar zegt het tijd te vinden voor vernieuwing van het aanbod "in plaats van stapeling".

Nieuwe klinieken die nieuwe diensten leveren zouden nog wel een contract kunnen krijgen. De omzetgrens raakt vooral klinieken die operaties aan bijvoorbeeld knieën of ogen aanbieden.

Volgens Bos ''doen alle verzekeraars het zo.'' Zij zouden minder tijd willen steken in 'kruimels'; het kost te veel tijd om met iedereen aan tafel te zitten.  

Dat heeft gevolgen: ''Het aantal kleine instellingen dat steeds meer moeite krijgt om de betalingsverplichtingen na te komen, is sinds dit jaar explosief gestegen''.

Controle

Volgens hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht Wim Groot willen verzekeraars af van de kleine bedrijven, mede omdat het vaak zzp’ers zijn die bij dit soort klinieken werken en wiens rekeningen lastiger te controleren zijn.

Maar hij wijst ook op de kwaliteit van de zorg. Bij grote instellingen zou die beter in te zien en te meten zijn dan bij solopraktijken".