Anders dan de vorige revolutie in 2011, lijkt de staatsgreep in Egypte deze week weinig gevolgen te hebben voor de Nederlandse handelsbetrekkingen met het Noord-Afrikaanse land.

Verladersorganisatie EVO heeft nog geen meldingen gekregen van goederen die zijn vertraagd door de politieke onrust. Betrokken handels- en productiebedrijven spreken van ''business as usual''.

Het Suezkanaal en de havens in Egypte zijn nu in handen van het Egyptische leger, waardoor de veiligheid gewaarborgd blijft, vertelt een woordvoerder.

''Vorige keer was het lange tijd onduidelijk wie precies de macht in handen had. Toen maakte een grote reder als Maersk bekend niet meer op de haven van Alexandrië te gaan varen. Nu gaat alles gewoon door.''

Een zegsman van baggeraar Boskalis bevestigt dit beeld: ''Wij verzorgen sleepdiensten van grote schepen voor olie- en gasbedrijven. Dat gebeurt op het water en wordt niet gehinderd door de protesten in de steden.''

De activiteiten van Shell zijn eveneens niet stopgezet. Het olieconcern doet aan olie en gaswinning in de westelijke woestijn, ver weg van de protesten bij de hoofdstad.

Veilig

Ook AkzoNobel laat weten dat zijn lak- en verffabriek in Egypte gewoon in bedrijf is. De veiligheid van de circa 100 lokale medewerkers is niet in het geding, vertelt een woordvoerder. Vanwege het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid, voert AkzoNobel alleen even geen zakelijke reizen uit naar het land.

Heineken heeft uit voorzorg zijn medewerkers in Egypte donderdag wel thuis laten blijven. Het kantoor van het biermerk en de 6 lokale brouwerijen, waar naast Heineken ook de alcoholvrije dranken Birrell en Fayrouz worden gemaakt, zijn tijdelijk gesloten.

Terughoudend

Wat de staatsgreep op de langere termijn gaat betekenen is vooralsnog onduidelijk. Volgens AgentschapNL, de handelsdienstverlener van de Nederlandse overheid, zijn veel bedrijven sinds de val van president Hosni Mubarak terughoudender geworden om zaken te doen met Egypte.

''Er komen steeds minder vragen bij ons binnen over exporteren naar of ondernemen in Egypte. De belangstelling voor het land wordt steeds kleiner. Door de huidige situatie wordt dit naar verwachting erger.''

Afzetmarkt

Voorheen gold Egypte altijd als een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. Ons land exporteerde er in 2010 voor bijna 1,5 miljard euro naar toe, voornamelijk machines en raffinageproducten. Vanuit Egypte wordt naast olie jaarlijks een beperkte hoeveelheid groente, fruit en kleding geïmporteerd.