ING heeft sinds eind vorig jaar meer dan zeventig trustkantoren als klant afgestoten, tien procent van het totaal. De bank vindt dat de trustkantoren een te groot risico vormen of te weinig opleveren. 

Dat schrijft de website Follow the Money donderdag. De trustsector ligt de afgelopen tijd onder het vergrootglas, onder meer omdat ze belastingontwijking mogelijk maken.

De trustkantoren vinden dat ING met de opzeggingen de marktwerking beïnvloedt. Andere banken zijn zeer selectief in het aannemen van trustkantoren als klant.

Vooral kleine trustkantoren zien daardoor dat potentiële klanten kiezen voor kantoren die nog wel bij een bank zitten, zegt een eigenaar tegen Follow the Money.

ING heeft het contract van 39 trustkantoren opgezegd omdat ze niet vallen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank. DNB ziet sinds 2004 strenger toe op de sector.

Het beheer van vennootschappen dat deze kantoren op zich nemen, maakt ze kwetsbaar voor fraude. Ook brievenbusfirma's om belasting te ontwijken vallen onder trustkantoren.