De top van Robeco zou onterecht bonussen gekregen hebben. In totaal zouden 53 bestuurders en functionarissen 33 miljoen euro hebben gekregen.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van een brief van De Nederlandsche Bank (DNB). De brief is van september vorig jaar.

De top krijgt de bonus, omdat de Robeco Groep gisteren door het Japanse Orix is overgenomen.

DNB meldt in de brief dat de bonus in strijd is met de regels. Toch stemt de centrale bank 'in dit bijzondere geval eenmalig' in met de voorgestelde bonus.

Noodzaak

Dat doet DNB onder meer vanwege 'de noodzaak' om medewerkers te behouden die cruciaal zijn voor het voortbestaan van Robeco. Volgens DNB waren deze medewerkers belangrijk om de verkoop aan Orix succesvol te laten verlopen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is ontstemd over de bonus. Hij noemde de goedkeuring van DNB disndag onverstandig en in strijd met de eigen regels. Volgens de minister druist het ook in tegen de tijdgeest. Hij zal de centrale bank erop aanspreken.

Niet uit te leggen

Dijsselbloem zegt niet van de bonussen geweten te hebben, omdat de beslissing is genomen toen Jan Kees de Jager nog minister was. "Als het mij was voorgelegd, had ik gezegd: dit lijkt me onverstandig, dit moeten we niet doen", liet hij weten. Hij vindt dat de bonussen in de huidige economische omstandigheden niet uit te leggen zijn.

Ook de PvdA heeft dinsdag om opheldering gevraagd. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil weten waarom DNB de bonus heeft goedgekeurd, terwijl het tegen de regels indruist.

Vertrouwen

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is evenmin te spreken over de bonus. "De financiële sector lijkt er echt alles aan te doen om te voorkomen dat het vertrouwen van de burgers terugkeert", zegt Van Hijum in een reactie.

Ook vakbond De Unie is woedend. "Dit is geld over de balk smijten", reageerde De Unie-voorzitter Reinier Castelein dinsdag. "Ik snap hier werkelijk helemaal niets van. De minister moet keihard ingrijpen."