De Brabantse Elektronicaketen Harense Smid is maandag failliet verklaard. Curator Daan Schalken heeft dat maandagochtend meegedeeld aan het personeel tijdens een bijeenkomst in motel Nuland.

Voor alle circa 550 medewerkers is ontslag aangevraagd. Er wordt gewerkt aan een doorstart. Er zijn enkele overnamekandidaten.

Schalken denkt dat een doorstart binnen enkele dagen kan plaatsvinden. De winkels blijven voor de veiligheid van het personeel vanaf maandag dicht tot er een doorstart is.

Het is nog onduidelijk of kopers alle winkels willen overnemen en of al het personeel meegaat naar een nieuwe eigenaar. Het bedrijf heeft 43 filialen in Nederland en 3 in België.

Bedrukte sfeer

De sfeer bij het motel was maandagochtend bedrukt. Personeelsleden verlieten de bijeenkomt met een folder van uitkeringsinstantie UWV in de hand en wilden niet met de pers praten.

De curator zegt dat er emotioneel is gereageerd. ''De Harense Smid is een familiebedrijf waar veel mensen al heel lang werken.’’

Hij legde uit dat het niet is gelukt om uit de problemen te blijven. ''Het is recessie'', zei hij over de oorzaak.

Diepste geheim

Schalken vertelde dat hij al anderhalve week in het diepste geheim het bewind voert. De Harense Smid heeft een schuld van 10 tot 12 miljoen euro aan de bank, de fiscus en leveranciers.

Er staan nog enkele duizenden bestellingen uit. Hij hoopt dat er een oplossing komt voor die klanten. Ze kunnen contact opnemen met de klantenservice.

Triest

FNV Bondgenoten noemde het faillissement maandag triest voor de werknemers. Voor de vakbond komt het niet als een verrassing. ''Ik heb dit een half jaar geleden al voorspeld'', aldus bestuurder Ron Peters.

Vorig jaar sloot het bedrijf al 13 vestigingen in het noorden van het land en werden 133 mensen ontslagen.

Zie ook: tien winkelketens die recentelijk failliet gingen