De Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) heeft de Nederlandse Staat gedagvaard omdat concurrenten elektrische laadpalen mogen plaatsen naast de tankstations.

De VPR stelt vrijdag dat de staat de tankstationhouders het exclusieve recht op het uitbaten van deze palen langs de rijkswegen had beloofd, in elk geval tot 2024.

Het beleid is volgens de organisatie eenzijdig gewijzigd nu het rijk concurrenten vergunningen verleent voor het plaatsen van elektrische laadpalen. Met een kort geding moet het beleid worden teruggedraaid.

Boos

VPR is bovendien boos over het feit dat de grond waarop de laadstations worden geplaatst gratis beschikbaar wordt gesteld aan concurrenten, terwijl de bestaande tankstations ervoor betalen.

Volgens VPR zijn er meerdere vergunningen aangevraagd door derden, waaronder ANWB en Greenflux. "Sommige vergunningen zijn al verleend, andere aanvragen lopen nog", zegt  VPR voorzitter Karin Kok. Zeker acht tankstationhouders zouden geklaagd hebben benadeeld te zijn door de gang van zaken.

Eewigdurend

"Van oudsher hadden de tankstations een eeuwigdurend recht op exploitatie van de grond langs de rijkswegen", zegt Kok. Dat recht werd in 2001 opgegeven met de garantie van de overheid dat er tot 2024 geen nieuwe tankstations bij zouden komen.

Die afspraak wordt volgens VPR nu niet meer nagekomen. "Onze leden voeren al sinds 2010 gesprekken over de plaatsing van laadpalen bij tankstations" zegt Kok. "In alle stilte wijzigde de overheid de afspraken."