Opsporingsdiensten en overheidsinstanties die toezicht houden, kunnen straks sneller achterhalen welke aandeelhouders er bij een onderneming zijn betrokken.

Hun gegevens worden centraal opgeslagen. Dit zogeheten aandeelhoudersregister wordt ondergebracht bij de Kamer van Koophandel, zo heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De maatregel moet de aanpak van financieel-economische fraude verbeteren. Nu zijn opsporingsdiensten en toezichthouders vaak nog veel tijd kwijt om uit te zoeken wie er achter een besloten vennootschap (bv), een niet-beursgenoteerde naamloze vennootschap (nv) of een constructie met meerdere vennootschappen zit.

Opstelten komt ook met wetsvoorstellen om het faillissementsrecht te moderniseren. Zo wil hij de positie van de curator sterker maken, waardoor mogelijke fraude met faillissementen eerder ontdekt kan worden. Ook moeten de procedures rond faillissementen efficiënter en transparanter worden, aldus Opstelten.