Bedrijven in landen met veel bankfilialen en een goede kredietregistratie ontwijken in mindere mate belastingen.

Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University, dat gepubliceerd wordt in het ‘Journal of Finance’.

De toegang tot financiële diensten en producten en een goed systeem van kredietregistratie zetten bedrijven er minder toe aan omzet te verbergen voor belastingautoriteiten. Bovendien maken ondernemingen in zo’n situatie minder vaak gebruik van zwart geld.

In landen met een goed kredietregistratiesysteem zijn bedrijven 20 procent minder geneigd belasting te ontwijken, terwijl een grotere bancaire sector de mate van belastingontwijking met 20 procent terugbrengt.

Conformeren

“Van dit type omstandigheden gaan prikkels uit om zich te conformeren aan de formele regels", verklaart onderzoeker Thorsten Beck. "In landen met een minder goed ontwikkelde financiële infrastructuur is er minder controle."

Vooral kleinere ondernemingen en bedrijven buiten grote steden maken zich minder vaak schuldig aan belastingontwijking bij een goed ontwikkelde financiële infrastructuur.

Ook bedrijven die veel externe financiering nodig hebben, zijn eerder geneigd af te zien van belastingontwijking. “Zij hebben meer te verliezen”, aldus Beck.

Schuldencrisis

Belastingontwijking wordt gezien als een van de oorzaken van de huidige schuldencrisis, aangezien het fiscale instabiliteit en tekorten veroorzaakt. Zo zou de belastingontduiking in Griekenland naar schatting een derde van de totale belastingopbrengsten bedragen, ongeveer evenveel als het begrotingstekort van het land.

Voor het onderzoek zijn gegevens van meer dan 64.000 bedrijven uit 102 landen in de periode van 2002 tot 2010 geanalyseerd.