Aspergeteelster José Janssen uit Someren heeft het hoger beroep verloren dat ze had ingediend bij de Raad van State.

Ze was het niet eens met de 92.000 euro boete die haar was opgelegd omdat ze bijna vier jaar geleden 23 Roemenen illegaal voor zich had laten werken. Door de uitspraak van de Raad van State is die boete definitief.

Janssen heeft in diverse zaken in totaal ruim 1 miljoen euro aan boetes gekregen omdat ze tussen 2006 en 2011 diverse arbeidswetten overtrad. Ze kreeg ook 3 jaar cel voor uitbuiting van Poolse, Roemeense en Portugese arbeiders. Die moesten 7 dagen per week 10 tot 14 uur per dag werken voor een salaris onder het minimumloon.

In april bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat Janssen een deel van de boetes van de Arbeidsinspectie -ruim 3 ton- niet hoeft te betalen omdat ze niets meer heeft. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is hiertegen in beroep gegaan bij de Raad van State, zo liet een woordvoerster van de raad weten.

Boete stapelen

Advocaat Theo Linssen van de aspergeteelster begrijpt dat niet. ''Ik kan de minister moeilijk volgen," zegt hij. ''Wat heeft het voor zin om boete op boete te stapelen?" Hij wijst erop dat zijn cliënt noodgedwongen bij haar hoogbejaarde moeder woont omdat haar bedrijf en huis op een executieveiling zijn verkocht.

Janssen hoopte bij de Raad van State onder de boete uit te komen, onder meer omdat ze ''opnieuw wil ondernemen" en dat dan ''vanuit een ongunstige financiële positie moet doen". De Raad was niet gevoelig voor dat argument. Dat is een gevolg van eerdere boetes omdat ze structureel arbeidswetgeving overtrad, aldus het vonnis.

Het is opmerkelijk dat Janssen zegt opnieuw te willen ondernemen. Het gerechtshof in Den Bosch besloot in 2012 nog haar geen voorwaardelijke straf op te leggen omdat uit niets bleek dat ze opnieuw wilde beginnen. Linssen denkt niet dat er concrete plannen zijn. Opnieuw beginnen is door haar geldgebrek ''haast onmogelijk, maar niet uitgesloten", zegt hij.

.