Topkok Ron Blaauw levert met het sluiten van zijn gelijknamige restaurant in Amsterdam-Zuid vrijwillig twee Michelinsterren in.

Op 4 april gaat hij in hetzelfde pand verder met een nieuw restaurant, genaamd Ron Gastrobar. Dat liet Blaauw woensdag weten.

Deze week werd de kok volledig eigenaar van zijn bestaande restaurant, waarop hij met een nieuw concept besloot te werken.

Hij wil dat zijn nieuwe zaak toegankelijker wordt voor een jonger publiek. ''Ik ben supertrots op mijn sterren, maar het moet gewoon anders'', zegt Blaauw.

Betaalbaar

Klanten zullen in de Ron Gastrobar uit 25 losse gerechten kunnen bestellen die 15 euro per stuk gaan kosten.

De topchef gaat met betaalbaardere ingrediënten aan de slag en zal de gerechten eenvoudiger presenteren dan hij nu doet. Aan de kwaliteit van de gerechten zal volgens Blaauw echter niets veranderen.

Ster

In 2009 besloten de eigenaren van een restaurant in het Limburgse Nuth ook vrijwillig hun Michelinster in te leveren. Anders dan hen verklaart de kok via een woordvoerder mogelijke Michelinsterren voor zijn nieuwe zaak wel in ontvangst te zullen nemen.

Inspecteurs van de restaurantgids zullen Blaauws nieuwe restaurant eind dit jaar opnieuw moeten beoordelen. Voor dit jaar staan er 18 tweesterrenrestaurants in de lijst, een recordaantal vergeleken met voorgaande jaren.