Flink meer bv's opgericht na wijziging regels

AMSTERDAM - In de eerste dagen van oktober zijn er veel meer bv's in het handelsregister van de Kamer van Koophandel ingeschreven dan normaal.

Hiermee lijkt de versimpeling van de regels voor het oprichten van een besloten vennootschap per 1 oktober in ieder geval in eerste instantie succes te hebben.

In de eerste week van oktober zijn er landelijk 1091 bv's ingeschreven, blijkt uit cijfers van de KvK. Normaal zijn dat er in de eerste week van een maand twee- tot driehonderd. Ook bij notarissen zijn er veel meer aanvragen voor de oprichting van bv's binnengekomen.

In een week kwamen er bijvoorbeeld bij vergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl evenveel aanvragen binnen als normaal in een maand.

Minder verplichtingen

Sinds vorige week maandag is het niet meer verplicht een startkapitaal van achttienduizend euro te overleggen om een bv op te starten. Ook is de verplichte bankverklaring en accountantsverklaring vervallen.

De overheid wil hiermee deze rechtsvorm, waarbij doorgaans niet de ondernemer maar de bv aansprakelijk is, aantrekkelijker maken.

Het gestegen aantal nieuwe bv's kan gedeeltelijk ook een inhaaleffect zijn. Het besluit om flex-bv's in te richten werd genomen in juni. Veel ondernemers lijken sindsdien te hebben gewacht met de oprichting van de bv. In september lag het aantal inschrijvingen veertig procent lager dan jaar eerder, in augustus twintig procent.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie