AMSTERDAM – De PvdA heeft nagelaten een lastenverzwaring voor zzp’ers op te nemen in het verkiezingsprogramma.

Dit verklaart ZZP Nederland in reactie op een blog van econoom Mathijs Bouman op z24.nl. De PvdA zou volgens Bouman de maatregel wel hebben laten verwerken in de doorberekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Het gaat hierbij om de arbeidskorting. De PvdA wil deze afschaffen voor ondernemers en zo 800 miljoen euro besparen. Volgens ZZP Nederland kost deze lastenverzwaring zzp’ers gemiddeld tussen de 600 en 800 euro per jaar.

“Het lijkt er op dat de PvdA de zzp’ers wil beboeten voor hun inzet en durf om zelf voor een eigen inkomen te zorgen”, verklaart Johan Marrink van ZZP Nederland.

Belastingdruk

De PvdA wil met de maatregel het verschil in belastingdruk tussen ondernemers en werknemers verkleinen, zo reageert Ed Groot, fiscaal woordvoerder van de PvdA, tegenover NUzakelijk.nl. Volgens Groot betaalt een werknemer met een loon van 20.000 euro 3.100 euro aan belasting tegen 216 euro belasting voor een zelfstandige.

Uit een rapport van het Centraal Planbureau bleek vorige maand al dat vooral door de zelfstandigenaftrek zzp’ers een belastingvoordeel hebben ten opzichte van werknemers.

Zelfstandigenaftrek

Het korten op arbeidskorting in plaats van de zelfstandigenaftrek vindt Groot logischer. “De arbeidskorting is de voortzetting van het vroegere arbeidskostenforfait. Dat was een aftrekpost voor werknemers voor werkgerelateerde kosten zoals een studeerkamer en een pc. Voor ondernemers zijn beroepskosten al aftrekbaar.”

Ondernemers zijn op andere posten weer beter uit, benadrukt de woordvoerder. Voor de eigen vermogensaftrek wordt 1,1 miljard euro extra uitgetrokken. Verder zijn zelfstandigen met een lager inkomen minder kwijt aan zorgpremie in de plannen van de PvdA.