AMSTERDAM - Grote bedrijven die willen reorganiseren stellen hun ontslagplannen momenteel tot 2014 uit wegens de plannen voor de hervorming van het ontslagrecht.  "Ze kunnen hun oudere werknemers dan voor een prikkie de deur uit doen."

Hiervoor waarschuwt vakbond FNV de Tweede Kamer donderdag tijdens een hoorzitting over de ontslagplannen uit het Kunduz-akkoord, zo laat de bond weten aan NU.nl.

De politiek wil het instellingen en bedrijven gemakkelijker maken om werknemers te ontslaan. Ook wordt de ontslagvergoeding op maximaal zes maanden gezet. 

FNV-bestuurder Catelene Passchier vreest voor het ‘wilde westen’ als de plannen definitief zullen worden. "Er is nu al sprake van gesjoemel met vreemde ontslagconstructies", aldus Passchier. "Vanuit de Bouw krijgen we zorgelijke signalen."

Werkloosheid

Volgens de FNV leiden de plannen bovendien tot een hogere werkloosheid en een grotere tweedeling tussen mensen met een v ast en met een tijdelijk contract.

Ook verwijt de FNV het kabinet dat de plannen rondom de ontslagvergoeding te sterk zijn ingegeven door de schuldencrisis. “Wat nu naar de werknemers gaat, gaat straks naar het financieringstekort van de overheid. Dat is goed voor het EMU-saldo, maar slecht voor de portemonnee van de werkgever en dus de werknemer.”

Onbeschaafd

Al eerder bekritiseerde de vakbond de plannen rondom het ontslagrecht, dat onbeschaafd zou zijn. Ook kwam er kritiek van een groep hoogleraren, die stelden dat de plannen negatief voor de economie zullen uitpakken.

Volgens hen klopt het dan ook niet dat een soepeler ontslagrecht tot meer werkgelegenheid leidt en het competitief vermogen van de economie verstrekt.

Kabinet

Het kabinet reageerde op de kritiek door de plannen verder toe te lichten. Zo wordt onder meer bestreden dat de plannen zullen leiden tot een tweedeling tussen mensen met een vast en een tijdelijk contract.

Wel stelt het kabinet dat het structurele effect op de werkgelegenheid en werkloosheid beperkt is. De meerwaarde van de plannen zou dan ook voornamelijk vertaald worden in een hogere arbeidsproductiviteit.

“Mensen komen sneller en vaker terecht op de plek waar hun capaciteiten het beste tot hun recht komen.”

Wetsvoorstel

Volgens de FNV roept de toelichting van het kabinet echter meer vragen dan antwoorden op.

In het najaar zal er een wetsvoorstel over de inrichting van het ontslagrecht en de WW naar de Tweede Kamer worden verstuurd.